< Cara memotong Kuku sunah Rasulullah SAW | Adab IbadahUstadz Kembar

USTADKEMBAR.COM

TRAVEL KEMBAR TOUR HAJI & UMROH MURAH

JMS Support Online

cs1 082334444445
cs2 082334444445
ustadkembar@gmail.com

Social Network

Instagram

Login Form

 

اللّهُمَّ لَبَيْكَ لَبَيْكَ لاشَرِيْكَ لَكَ لَبَيْكَ إِنَّ الْحَمْدَ لَكْ وَالْمُلْكَ لاشَرِيْكَ لَكْ

 

Cara Memotong Kuku Sunah Rasulullah Menurut Islam

 
MEMOTONG KUKU
FITRAH RASULULLH SHaLLALLaHU 'ALAIHI WASALLAM
 
 
 
Kuku ialah selaput atau bahagian keras yang tumbuh pada ujung jari manusia.
Kuku yang diciptakan Allah Subhanahu wa Ta'ala mempunyai peranan dan kepentingannya yang tersendiri kepada manusia. Dalam hukum Islam, kuku berperan alam beberapa perkara hukum yang tidak seharusnya diabaikan oleh umat Islam. Walaupun ia dilihat hanya seolah-olah perkara kecil, namun kadang-kadang ia adalah perkara besar, sebagai contoh kuku bisa menyebabkan tidak sah wudhu atau mandi junub, jika air tidak samapai  atau terhalang sampai ke kuku.
 
Beberapa permasalahan yang berhubungan dengan kuku dari segi hukum, hikmah memotong kuku, memanjangkan dan mewarnainya
 
1. Hukum Dan Hikmah Memotong Kuku
 
Memotong kuku adalah termasuk dalam amalan sunah. Sebagaimana disebutkan dalam hadis dari 'Aisyah Radhiallahu 'anha yang maksudnya: "Sepuluh perkara dikira sebagai fitrah (sunnah): memotong kumis, memelihara jenggot, bersiwak, memasukkan air ke hidung, memotong kuku, membasuh sendi-sendi, mencabut bulu ketiak, mencukur bulu ari-ari, bersuci dengan air (beristinja), berkata Zakaria: "berkata Mus'ab: "Aku lupa yang kesepuluh kecuali berkumur." (Hadis riwayat Muslim)
 
Memotong kuku adalah sunah bagi lelaki dan perempuan sama ada kuku tangan atau kaki.
 
Adapun hikmah daripada memotong kuku ialah menghilangkan segala kotoran yang melekat atau berkumpul di celah kuku, yang mana kotoran tersebut bisa menghalangi sampainya air ketika bersuci.
 
Selain daripada itu, jika kuku itu pula dibiarkan panjang dan segala kotoran atau najis melekat di dalamnya, niscaya ia bisa berpengaruh pada kesehatan.
 
2. Cara Dan Benda Untuk Memotong Kuku
 
Sunah memotong kuku dimulai daripada tangan kanan kemudian tangan kiri, memotong kuku kaki kanan kemudian kaki kiri.
 
Menurut Imam an-Nawawi, sunah memotong kuku dimulai jari tangan kanan keseluruhannya daripada jari telunjuk sehingga jari kelingking kemudian tangan kiri dari jari kelingking sehingga ibu jari.
 
Sementara kuku kaki pula, dimulai kaki kanan dari jari kelingking sehinggalah ibu jari kemudian kaki kiri daripada ibu jari sehingga kelingking.
Dapat dilihat dari gambar ini :
 
Harus seseorang itu memotong kukunya dengan menggunakan gunting, pisau atau benda yang khas yang tidak menyebabkan mudharat pada kuku atau jari seperti yang dikenali sebagai alat pemotong kuku.
 
Setelah selesai memotong kuku, sayogyanya segera membasuh tangan (tempat kuku yang telah dipotong) dengan air. Ini kerana jika seseorang itu menggaruk pada anggota lain, ditakuti akan menghidap penyakit kusta.
 
Menurut kitab al-Fatawa al-Hindiyah dalam mazhab Hanafi bahawa makruh memotong kuku dengan menggunakan gigi kerana ia boleh mewarisi penyakit kusta.
 
3. Waktu Memotong Kuku
 
Dalam perkara memotong kuku dalam Islam. Adapun waktu memotong kuku itu tergantung pada panjang kuku tersebut. Kapanpun diharuskan memotong kuku apabila seseorang itu berkehendak pada memotongnya.
 
Akan tetapi janganlah membiarkan kuku tersebut tidak dipotong sehingga melebihi empat puluh hari. Sebagaimana diriwayatkan daripada Anas bin Malik yang maksudnya :
 
"Telah ditentukan waktu kepada kami memotong kumis, memotong kuku, mencabut bulu ketiak dan mencukur bulu ari-ari agar kami tidak membiarkannya lebih daripada empat puluh malam."
(Hadis riwayat Muslim)
 
Adapun menurut Imam asy-Syafi'e dan ulama-ulama asy-Syafi'yah, sunah memotong kuku itu sebelum mengerjakan sembahyang Juma'at, sebagaimana disunahkan mandi, bersiwak, berharuman, berpakaian rapi sebelum pergi ke masjid untuk mengerjakan sembahyang Juma'at.
 
 
Diriwayatkan oleh Abu Sa'id al-Khudri dan Abu Hurairah
 
Radhiallahu 'anhuma berkata yang maksudnya :
 
Maksudnya: "Bersabda Rasulullah Shallallahu 'alaihi wasallam: "Sesiapa yang mandi pada hari Juma'at, bersiwak, berwangian jika memilikinya dan memakai pakaian yang terbaik kemudian keluar rumah sehingga sampai ke masjid, dia tidak melangkahi (menerobos masuk) orang-orang yang telah bersaf, kemudian dia mengerjakan sembahyang sembahyang sunah, dia diam ketika imam keluar (berkhutbah) dan tidak berkata-kata sehingga selesai mengerjakan sembahyang, maka jadilah penebus dosa di antara Juma'at itu dan Juma'at sebelumnya."
(Hadis riwayat Ahmad)
 
Daripada Abu Hurairah katanya yang
 
maksudnya : "Bahawasanya Rasulullah Shallallahu 'alahi wasallam memotong kuku dan mengunting kumis pada hari Juma'at sebelum Baginda keluar untuk bersembahyang."
 
 
Hari-Hari Memotong kuku
 
(Riwayat al-Bazzar dan ath-Thabrani) Sementara menurut Ibnu Hajar Rahimahullah pula, sunah memotong kuku itu pada hari Khamis atau pagi Juma'at atau pada hari Isnin.
 
Terdapat dalam sebuah hadith Nabi Rasulullah Shallallahu 'alahi wasallam bermaksud;
“Barangsiapa memotong kuku atau mengerat kuku pada hari;
SABTU -> Mempusakai penyakit akilah (yang disebabkan banyak makan)
MINGGU -> Hilang berkat
Senin-> Mempusakai alim fadhil (berilmu dan mempunyai kelebihan)
SELASA -> Mempusakai kebinasaan
RABU -> Mempusakai jahat perangai
KAMIS -> Mempusakai kaya
JUMAT -> Mempusakai ilmu dan lemah lembut
(Dipetik dari kitab Al-Jauharul Mauhub Wa Munabbahatul
 
Qulub Jilid 1)
 
 
4. Menanam Potongan Kuku
 
Islam sangat perihatin terhadap memuliakan anak Adam termasuk memuliakan anggota badan manusia. Potongan-potongan kuku sunah ditanam di dalam tanah sebagai tanda menghormatinya, kerana ia salah satu daripada anggota manusia. Sebagaimana disebutkan dalam kitab Fath al-Bari, bahawa Ibnu 'Umar Radhiallahu 'anhu menanam potongan kuku.
 
5. Memotong Kuku Ketika Haid, Nifas Dan Junub
 
Menurut kitab Al-Ihya', jika seseorang itu dalam keadaan junub atau berhadas besar, jangan dia memotong rambut, kuku atau mengeluarkan darah atau memotong sesuatu yang jelas daripada badannya sebelum dia mandi junub. Kerana segala potongan itu di akhirat kelak akan kembali kepadanya dengan keadaan junub.
 
6. Memanjangkan Kuku Dan Mewarnainya ( Cutex)
 
Tabiat memanjangkan kuku dan membiarkannya tanpa dipotong adalah perbuatan yang bertentangan dengan sunnah Nabi Muhammad Shallallahu 'alaihhi wasallam , kerana Baginda menggalakkan supaya memotong kuku. Jika dibiarkan kuku itu panjang, niscaya banyak perkara-perkara yang berkaitan  hukum seperti wudhu, mandi wajib dan sebagainya.
 
Adapun dalam hal mewarnai kuku (cutex), perempuan yang bersuami adalah haram mewarnai kuku jika suaminya tidak mengizinkan. Sementara perempuan yang tidak bersuami pula, haram baginya mewarnai kuku. Demikian juga jika pewarna itu diperbuat daripada benda najis adalah haram digunakan melainkan ada hajat seperti berubat.
 
Jika pewarna kuku itu boleh menghalang daripada masuknya air, maka wajiblah dibersihkan pewarna tersebut. Jika tidak dibersihkan ia daripada kuku tangan atau kaki, maka tidaklah sah wudhu apabila dia berhadas kecil, atau mandi wajib apabila dia berhadas besar yaitu haid, nifas atau junub.
 
Hal ini berbeda pula dengan berinai, kerana perempuan yang bersuami atau perempuan yang hendak berihram sunah baginya berinai atau berpacar. Walau bagaimanapun cara berinai yang disunahkan itu ialah dengan menggunakan daun inai pada seluruh dua telapak tangan hingga ke pergelangan tangan. Disunahkan juga menyapukan sedikit inai kemuka, sebab ketika ihram, perempuan disuruh membuka muka dan kadang-kadang kedua telapak tangannya akan terbuka. Maka dengan berinai itu akan menutupi warna kulit tangan dan muka.
 
Adapun perempuan yang tidak bersuami, adalah makruh berinai (menginai seluruh dua telapak tangan hingga ke pergelangan tangan) tanpa ada sesuatu sebab keuzuran dan tidak pula bermaksud untuk melakukan ihram. Ini kerana ditakuti akan menimbulkan fitnah.
 
Sementara cara berinai dengan hanya menginaikan ujung-ujung jari sahaja dan membuat ukiran-ukiran tertentu adalah tidak dianjurkan, bahkan haram hukumnya berbuat begitu. Akan tetapi diharuskan bagi perempuan yang bersuami berinai dengan cara berkenaan dengan syarat ada keizinan daripada suami. Ini memandangkan ada tujuan isteri berhias untuk suami. Jika tanpa ada keizinan suami maka hukumnya tetap haram.
 
Manakala hukum berinai bagi kaum lelaki pada dua tangan dan kaki adalah haram. Sebagaimana diriwayatkan oleh Anas bin Malik katanya yang maksudnya :
 
"Bahawa Nabi Shallallahu 'alaihi wasallam melarang kaum lelaki memakai za'faran (kuma-kuma)." (Hadis riwayat Muslim)
 
Tambahan lagi, perbuatan berinai pada tangan dan kaki itu terdapat di dalamnya unsur-unsur menyerupai cara kaum wanita berhias. Akan tetapi jika lelaki itu berinai kerana ada keuzuran yaitu ada keperluan atau hajat seperti untuk berobat, tidaklah diharamkan malahan tidak juga dimakruhkan ke atasnya berinai.
 
 
 
 
 
 
Memotong kuku Pada hari Jumat (diambil dari kitab alghunyah)
Disunahkan memotong kuku pada hari jumat, pemotongan dilakukan secara loncatdan tertib. 
Rasullullah Saw. Bersabda :”Barangsiapa memotong kuku dengan cara loncat, maka matanya tak akan terserang penyakit mata.”
Hadist Amid bin Abdurrahman, dari ayahnya, rasulullah bersabda, ‘Barangsiapa memotong kuku pada hari jum’at, maka akan masuk ke dalam dirinya kesembuhan dan keluar dari penyakit.”
Keutamaan dan sunat Pemotongan kuku dilakukan pada hari kamis setelah Ashar.
 
Menurut penafsiran ‘Abdullah bin Buththah, dari para sahabat. Cara memotong kuku tangan kanan urutannya:
1. Jari Kelingking terlebih dahulu.
2. Jari tengah
3. Ibu Jari
4. Jari Manis.
5. Jari Telunjuk terakhir
Pada tangan kiri urutannya :
1. Ibu Jari terlebih dahulu.
2. Jari tengah.
3. Jari Kelingking.
4. Jari Telunjuk.
5. Jari Manis.
 
Keutamaan dan sunat Pemotongan kuku dilakukan pada hari kamis setelah Ashar.
Diwirayatkan Waki’,dari Aisyah r.a, dia bercerita bahwa Rasulullah saw. Bersabda, “Wahai Aisyah jika engkau memotong kuku-kukumu, maka mulailah dari jari tengah, lalu jari kelingking, kemudian ibu jari, selanjutnya jari manis, dan terakhir jari telunjuk, karena yang demikian itu akan mewariskan kekayaan.
 
 

Who Online

We have 37 guests and no members online

GTranslate

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Filtered News

Ada sepuluh perkara jenis bersuci (fithrah)
Saturday, 13 December 2014
  Ada sepuluh jenis bersuci (fithrah) : Lima dibagian kepala dan lima lainnya di badan ; Dibagian kepala adalah :  Madhmadhah (berkumur)... Read More...

FW Gallery Fancy Slideshow

Social Network 2

CoalaWeb Traffic

Today458
Yesterday512
This week1456540
This month10430
Total1456540

Visitor Info

  • IP: 3.238.95.208
  • Browser: unknown
  • Browser Version: unknown
  • Operating System: unknown

Who Is Online

10
Online

Tuesday, 21 September 2021 20:27
Powered by CoalaWeb